ניהול תקציב משפחתי
כללי

איך עושים ניהול תקציב בעזרת חוק 20-30-50?

אין ספור שיטות, הדרכות, יועצים ועוד שלל מטעמים כיצד יש לנהל את כספנו בצורה הטובה ביותר. אחד מבטיח שהשיטה שלו הכי טובה, אחר מבטיח הצלחה כבר מהחודש הקרוב והשלישי מדבר על השקעות נדלן מעבר לים.

תחום כלכלת הבית וניהול תקציב רווי ומלא במידע עד אשר לעיתים קל מאוד לטבוע. אז מהי השיטה הנכונה? מה הכי חשוב? ואיך באמת ניתן להצליח? התשובה נמצאת אצלכם! ולכל אחד ואחת תשובה אחרת.

הדבר החשוב ביותר בתהליך ניהול תקציב, איזון כלכלת המשפחה וחיסכון לעתיד – הוא ההתמדה. וכדי שנתמיד עלינו להשקיע בבחירת הדרך הקלה, הנוחה והריאלית אשר תתאים לנו עד כמה שניתן.

כמו שישנם מאות סוגים שונים של דיאטה, כך גם שיטות לניהול הכסף שלנו. הסוד הוא למצוא מה מתאים לנו מתוך המבחר העצום.

ניהול תקציב: שמחה
אנשים שמחים נטולי דאגה כלכלית

מהו חוק 20-30-50?

זוהי שיטה להתנהלות כלכלית אשר מחלקת את סך ההכנסות שלנו לשלוש קטגוריות. 50% הוצאות על צרכים, 30% הוצאות על רצונות ואת ה-20% הנותרים לחיסכון.

צרכים 50%

הצרכים אלו כל אותם חשבונות חובה שאנו תלויים בהם ל"הישרדות" יומיומית. הם יכללו את המשכנתא או שכר הדירה, הוצאות עבור הרכב, תשלומי סופר, ביטוחים שונים, בריאות ובית ספר.
שימו לב! בקטגוריה זו ניתן לבצע מניפולציות רבות ולהגיע לחיסכון של עד אלפי שקלים בשנה!

רצונות 30%

בקטגוריה זו נכללות כל אותן הוצאות שאינן חיוניות למהלך חיים תקין, כלומר ניתן לחיות גם בלעדיהן. הן יכללו מסעדות, בילויים, ביגוד, חופשות ואינטרנט במהירות גבוהה. קטגוריה זו כוללת גם את החלטות השדרוג, לדוגמא האם להזמין במסעדה שלוש מנות עיקריות ל-3 ילדים או שתי מנות ולחלוק ביניהם.

קליק למגוון קולטי שמש סולאריים

אך אל לנו לטעות ולחשוב שחיסכון בקטגוריה זו משמע חיי אומללות ומסכנות! ממש לא! אדם שידע לכלכל את חייו בצורה אחראית ונבונה יקטוף פירותיו מהר מאוד. וכאשר נדע לחלק באופן מודע ואקטיבי את ההוצאות נוכל להנות מכל העולמות ולאורך זמן.

חסכונות 20%

לא משנה מה מצבנו הכלכלי, חובה לחשוב על העתיד! חיסכון הוא רשת הביטחון שלנו לכל מקרה. בין אם אתם חיים לבד או משפחה מרובת ילדים. תמיד צריך כסף בצד לכל מצב ולכל מקרה. אין בשום אופן לסמוך על השוטף בלבד.

הכסף לחיסכון יוכל לשמש אותנו במקרה של הפסקת עבודה בלתי צפויה, השלמת הפנסיה לשמירה על רמת חיים או להשקעה בנכס שיניב הכנסה פאסיבית בעתיד. חיסכון הוא אינו מותרה, הוא חובה!

ניהול תקציב: בית גשום
חיסכון כסף בצד ליום גשום

כיצד מתחילים עם חוק 20-30-50?

הדבר הראשוני והבסיסי ביותר הוא להבין על מה אנו מוציאים את הכסף. את ההכנסה (נטו) מחלקים לפי האחוזים 20-30-50 וראשית מתחילים מהצרכים. לדוגמה מהכנסה של 10,000 ₪ נטו נקצה 5,000 ₪ לצרכים.

לא מספיק? בדקו היכן ניתן לחסוך ולצמצם או הגדילו הכנסות. אח"כ שמים את ה-20% בצד לחיסכון ולבסוף את הרצונות שלנו.

אין להקל ראש בהפקדות לחיסכון. נכון שמטרת החיסכון היא לעזור לנו בשעת משבר או קידום לעצמאות כלכלית, אך הוא גם יעזור לנו להגשים חלום או להפתיע את בן או בת הזוג בטיול רומנטי לחו"ל. ולכן הפקדה לחיסכון תמיד תקדם אותנו ותמלא סיפוק ארוך טווח. (לעומת עוד מסעדה או הזמנת פיצה כי אין לנו חשק או כוח לבשל ארוחת ערב).

למה חוק 20-30-50 עובד?

הוא שומר על הכסף במסגרות מוגדרות מראש! אחרי תשלומי החובה וחיסכון כסף בצד ליום גשום, נשאר לנו החופש הכלכלי להנות מהנותר. אין צורך לחשוב לפני כל מסעדה או זוג נעליים האם אני יכול להרשות זאת? יש כסף מוגדר לכל אותן "רצונות" וכשיגמר- יגמרו הרצונות לחודש הנוכחי וניפגש בחודש הבא.

עבודה לפי תבנית כלכלית עוזרת לנו להיכנס לתלם מבחינת ניהול הכסף גם למי שלא ממש מבין בעניינים. התבנית מגדירה לנו מטרות ויעדים ויוצרת מודעות ותמונה רחבה ליכולות שלנו.

החלוקה הופכת את עבודת המעקב לפשוטה יותר, כזו שתוכל להחזיק מעמד זמן רב יותר ובסופו של דבר תעזור להגיע ליציבות פיננסית שממנה ניתן לעלות ולהתפתח עוד ועוד.

בהצלחה!

שירלי קרביץ
שירלי כותבת ועורכת עבור מגזין בלוגל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *