אדממה
אוכל ומסעדות כללי תזונה ואורח חיים

אדמה..מה? אדממה!

אני זוכרת היטב את הפעם הראשונה ששמעתי את זה, למלצר זה היה ברור אבל אני הייתי בטוחה שלא שמעתי טוב: "אדמ..מה אמרת עכשיו?", שאלתי בלחש. המלצר השיב: "אדממה" בקול רם. הסתכלתי לצדדים במבוכה וכשראיתי ששאר הסועדים לא מאזינים לנו שיננתי אחרי המלצר את השם – "אדממה".

השם נשמע לי אקזוטי וחדש, וברור שביקשתי מהמלצר שיביא אלי קערה מהמאכל בעל השם הקסום. או אז גיליתי שמדובר למעשה בפולי סויה ירוקים מאודים. עם יד על הלב, כאשר קערת האדממה הגיעה הייתי מאוכזבת למדי. מרגע שהזמנתי ועד שהגיעה הקערה הדימיון שלי הספיק לעוף לאיים תכולי ים ולבני חוף אבל כאשר הגיעה המנה, הדמיון שלי חזר ארצה. אך האכזבה התחלפה מהר מאוד בנשנוש בלתי פוסק של פולי הסויה הירוקים האלו, וזה בעצם סוד הקסם של אדממה, זה ממש אבל ממש טעים. אבל לא רק…

זה מה שמחכה לכם בחצי כוס אדממה:

♥    9 גרם סיבים.
♥    120 קלוריות בלבד.
♥    2.5 גרם שומן.
♥    0.3 גרם אומגה 3.
♥    0.5 גרם שומן בלתי רווי.
♥    11 גרם חלבון
♥    13 גרם פחמימות.
♥    15 מ"ג נתרן.
♥    4% מהערך היומי הרצוי של ויטמין C.
♥    4% מהערך היומי הרצוי של סידן.
♥    10% מהערך היומי הרצוי של ברזל.
♥    8% מהערך היומי הרצוי של ויטמין A.

אדממה נחשב לירק והוא הפך מאוד פופולארי בישראל, אירופה ובארצות אמריקה בשנים האחרונות, אבל מקורו בסין, יפן וקוריאה. השם 'אדממה' ניתן לירק ביפן, במדינות אחרות במזרח הרחוק יש לו שמות אחרים, בסין הוא מכונה 'מונודו' ובקוריאה הם קוראים לו 'קונג'.
בניגוד לפולי סויה אחרים שממתינים שיתייבשו על הצמח, את תרמילי האדממה קוטפים עוד לפני שהם מבשילים. בכל תרמיל ממתינים לנו 2-3 זרעים דמויי שעועית שמאופיינים בטעם אגוזי מתוק שמדבר גם לחוש הטעם שלנו המבוגרים, אך גם לחושיהם המחודדים והבררניים של הילדים.

רבים נוהגים להחליף את הפיצוחים (גרעינים, בוטנים, קשיו, פיסטוקים וכו') באדממה. זו מנה שהולכת נפלא לצד בירה צוננת או כחטיף בריאות לפני או אחרי ארוחה. אז איך מכינים אדממה? לא תאמינו כזה שזה פשוט וקל!

מתכון להכנת אדממה:

החומרים הדרושים:
1 כף מלח גס.
שקית אדממה קפוא.
פלפל שחור.
מים.

אופן ההכנה:

בסיר גדול מרתיחים מים. רצוי למלא 3/4 מהסיר במים. מוסיפים מלח גס. מוסיפים את האדממה הקפואה לסיר ומרתיחים למשך מספר דקות. לאחר מכן סננו את התרמילים ובזקו עליהם עוד קצת מלח ופלפל לפי הטעם. כעת אפשר להגיש, אך שימו לב יש לאכול את הפולים ולא את התרמיל!

עכשיו אדממה הוא חלק מחייכם גם כן.
בתאבון.

המתכון המקורי ועוד רבים אחרים באתר סוגת

שירלי קרביץ
שירלי כותבת ועורכת עבור מגזין בלוגל.