ויטמינים
כללי משפחה תזונה ואורח חיים

פרוביוטיקה: כשהחיידקים הטובים נלחמים בחיידקים הרעים, אנחנו מנצחים

הידעתם שישנן בקטריות שתפקידן לשמור על הבריאות שלנו? נשמע מוזר, לא? אבל המציאות עולה על כל דמיון. אכן, יש סוגים מסוימים של בקטריות וחיידקים שלא רק שאינם מזיקים לגוף שלנו הם אפילו חיוניים לו. אנחנו כמובן מדברים כאן על פרוביוטיקה.

לפרוביוטיקה יש שלל יתרונות ויתרונות אלו נחקרו בצורה נרחבת במסגרת חקר המעיים ברפואה. במשך שנים, מדענים ורופאים ראו את היתרונות הרבים של פרוביוטיקה וכיום כבר אפשר להיות בטוחים שהסגולות המרפאות של פרוביוטיקה יפים לא רק למעיים כי אם לגוף כולו.

אז מה זה פרוביוטיקה?

פרוביוטיקה זה שם כולל למקבץ של בקטריות וחיידקים ש"עושים סדר" במערכת העיכול שלנו ומסייעים לנו לספוג את הרכיבים התזונתיים הבריאים ובמקביל עוזרים לנו גם להילחם בדלקות ואינפקציות.

זיהום

על פי המרכז הלאומי האמריקאי לבריאות משלימה ואינטגרטיבית (NCCIH): "פרוביוטיקה היא אורגניזמים חיים (ברוב המקרים) הדומים ביתרונותיהם למיקרואורגניזמים שנמצאים כבר במערכת העיכול של בני האדם". בהמשך מבהיר המרכז האמריקאי לבריאות משלימה ואינטגרטיבית כי לא מדובר בחיידקים מזיקים כי אם בבקטריות וחיידקים שדווקא עוזרים לגוף לתפקד.

פרוביוטיקה – חזקה בחיזוק המערכת החיסונית

עור הגוף שלנו ומערכת העיכול לבדם מכילים יותר מ – 2,000 סוגים שונים של בקטריות וחיידקים. וההשפעות הבריאותיות של פרוביוטיקה כבר הוכחו. פרוביוטיקה נמצאה יעילה בחיזוק המערכת החיסונית, בהפחתת דלקות, בסיוע לתהליך העיכול כמו גם לשימור מראה העור. בנוסף, הבקטריות שנמצאות במערכת העיכול אחראיות גם על ייצור ויטמין 12B, בוטיראט וויטמין 2K. הן אחראיות של פליטה של חיידקים רעים, אמונות על ייצור אנזים שהורס בקטריות רעות ותורמות לרגולציה של תאי T שקשורים למערכת החיסונית שלנו.

למעשה פרוביוטיקה נמצאת במערכת הגוף שלנו מהרגע שבו אנחנו נולדים. כבר בזמן הלידה נחשף התינוק לראשונה לחיידקים של אימו. ואירוע זה למעשה מתחיל שרשרת של אירועים בתוך מערכת העיכול של התינוק. בין היתר בתהליך זה המערכת החיסונית של התינוק מתחילה לייצר חיידקים טובים.

תזונה נכונה

האם פרוביוטיקה נמצאת במזון שלנו?

מבחינה היסטורית, היה לנו בעבר הרבה פרוביוטיקה בתזונה שלנו מאכילת מזונות טריים שגודלו באדמה איכותית. כבר לפני 100 שנים טען זוכה פרס נובל הרוסי אלי מטכניקוף כי: "ניתן לשפר את הבריאות על ידי הכפלת החיידקים הטובים שנמצאים ביוגורט". כמובן, שמטכניקוף הקדים את זמנו בכל מה שנוגע לפרוביוטיקה והוא גם ידע שלרוב האזרחים יש גישה למזונות פרוביוטיים.

היום הדברים מעט שונים. בגלל שיש לנו היום טכניקות לשימור מזון כגון מקררים והמזון שלנו גם עובר תהליך של עיבוד סינטטי חלק גדול מן המזון שלנו לא מכיל כמות מספקת של פרוביוטיקה. למעשה, אומרים מומחים, האוכל שאנחנו אוכלים היום מכיל חיידקים מאוד מסוכנים שגם הורגים את החיידקים הטובים.

ירקות

זני חיידקים טובים:

יש שפע של חיידקים טובים, נציין את הבולטים שבהם: ביפידובקטריום לקטיס- מחזק את המערכת החיסונית, קזאי – מונע שילשולים, ברברה – מונע התרבות של חיידקים מזיקים, רמנוסוס – מונע דלקות בדרכי השתן ומטפל בדלקות קיימות, ביפידום – חיידק שהורס חיידקים ובקטריות מזיקים השוכנים במעיים ובנרתיק וסטרפטוקוקוס תרמופילוס – חיידק שמייצר מעין אנטיביוטיקה טבעית הנלחמת בחיידקים ובבקטריות מזיקים ויש עוד.

פרוביוטיקה ניתן לקבל דרך מזונות מסוימים, למשל יוגורט, אך ניתן גם לקחת תוספי תזונה פרוביוטיים דוגמת התוסף של נוטרי די.

לבריאות!

שירלי קרביץ
שירלי כותבת ועורכת עבור מגזין בלוגל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *